
ELAZIĞ KÜLTÜR VE TANITMA VAKFI’NIN
TARİHÇESİ ve YAPTIĞI FAALİYETLER

“Elazığ Kültür ve Tanıtma Vakfı”, Elazığ kültürünü tanıtmak ve şehrimize yönelik yararlı faaliyetler ortaya koymak amacıyla 14 Ocak 1988 tarihinde kurulmuş olup, Bakanlar Kurulu’nun 25.01.1996 tarih ve 96/7839 sayılı kararı ile vergi muafiyeti tanınmıştır. Dolayısı ile vakfımız kamu yararına hizmet yürüten vakıflar statüsündedir. Vakfımızınhalen 113 üyesi bulunmaktadır. Vakıf binamız geçmişte çeşitli adreste faaliyet gösterirken halen Ankara’ nın Sokullu semtinde Ece sokakta kendi mülkiyetinde olan binada faaliyet göstermektedir. Bu binanın girişinde de “Elazığ Evi” yazılı olup, kapısı tüm Elazığlılara açıktır. Kuruluş amaçlarından bir tanesi de; Ankara’ ya üniversite eğitimi için gelen ve maddi durumu yeterli olmayan Elazığlı gençlerimize bir nebze de olsa destek olmak amacıyla burs verebilmektir. Kurulduğu tarihten günümüze kadar yaklaşık 6000 Elazığlı üniversite öğrencisine karşılıksız burs desteği verilmiştir. Burslar tüm Türkiye’deki hayırsever hemşehrilerimiz tarafından sağlanan bağışlarla finanse edilmektedir. Bu konuda destek veren tüm hemşehrilerimize teşekkürlerimizi sunuyoruz. Vakfımız tarafından yılda iki defa, Ocak ve Temmuz aylarında “Elazığ Kültür ve Tanıtma Vakfı Dergisi” yayınlanmaktadır. Bu dergi yayın hayatına başladığı tarihten itibaren kesintisiz bir şekilde okuyucularla buluşmaktadır. Dergimizin ana teması, Elazığ ve Harput’un kültürel değerleri, tarihi, musikisi, yöresel ürünleri, turizmivediğer tüm yönleri, yazarlar tarafından kaleme alınmaktadır. 2017 yılındaki Temmuz sayısı ise, Harput’un UNESCO Dünya Miras Listesi adaylığıyla ilgili özel bir sayı olarak yayınlanmıştır Vakfımız 35 yıllık süreçte sadece kültür ve sanat alanında değil, Elazığ’ın sosyal ve ekonomik hayatına katkıda bulunmak amacıyla da çeşitli faaliyetlerde bulunmuştur. Bu faaliyetleri satır başlıkları ile şu şekilde özetlemek mümkündür.
1-Elazığ ve Harput’ un yetiştirdiği değerleri anmak üzere onların adına etkinlikler düzenlenmiş ve rahmetli Enver Demirbağ’ la başlayan, Fikret Memişoğlu, Hafız Osman Öge, İshak Sunguroğlu, Mevlüt Canaydın, Lokman Tasalı, Köganklı Hafız Mustafa Süer ve Vasfi Akyol ile devam eden bu gecelerde bu önemli insanlar anılarak, gelecek kuşaklara tanıtılmaya çalışılmıştır.
2-Önceki yıllarda İshak Sunguroğlu’nun “Harput Yollarında”, Fikret Memişoğlu’nun “Harput Ahengi” eserlerine ilave olarak, yine Fikret Memişoğlu’nun “Nebiler Mesnevisi” isimli eserleri ile Sevim Koyunoğlu’nun “Kar mı yağmış Harput’ un başına” isimli eserleri vakıf yayını olarak kitap haline getirilmiştir.

3-Vakfımız, Elazığ kültürünün ve yöresel ürünlerinin tanıtımı amacıyla birincisini 2011 yılında daha sonra da 2017 yılında olmak üzere, düzenleyici taraflardan birisi olarak Ankara’da Tanıtım Günleri’ni gerçekleştirmiştir. Her iki tanıtım günlerine de yoğun bir katılım olmuş, Ankara’daki Elazığlılar kadar, Ankaralıların da yoğun ilgisi görülmüştür. Bu sonuç, bize tanıtım günlerinin hedefine ulaştığını göstermiştir.
4-Vakfımız özellikle Elazığ’ın kültür ve sanat değerlerini sahiplenmek, tanıtmak ve bilinirliği artırmak için çaba harcamaktadır. Bu konuda önemli etkinliklere ev sahipliği yapmıştır. Bu amaçla 2012 yılında Elazığ’ da gerçekleştirilen “Elazığ – Bakü Kültür ve Sanat Buluşması”nda yer alarak bu organizasyona katkı verilmiştir. Ayrıca, Ankara “Anadolu Gösteri Merkezi”nde Elazığ Kültür Derneği ile birlikte önemli bir kültür ve sanat buluşması gerçekleştirilmiştir. Çayda Çıra ışığında “Elazığ– Şanlıurfa– Bakü – Kerkük” müzikleri bir araya getirilerek bir kültür mozaiği oluşturulmuştur.
5-2012 yılında Taşköprü’ de yapılan “Elazığ,Priştina,Priznen, Mamuşa Kültür ve Sanat Buluşması”na katkı verilerek iki ülke arasındaki dostluk ve kardeşlik bağlarının kuvvetlendirilmesi ve kültür etkileşimi sağlanmaya çalışılmıştır. Bu amaçla Elazığ’ın sanat ve kültürünün tanıtılması hedeflenmiştir.
6-Vakfımızın bir eseri olan, Elazığ ve Harput müziğinin evrenselleştirilmesi çalışmaları çerçevesinde batı müziğinin enstrümantarları ile birleştirilmesinden ortaya çıkan ve Şef Bujor HOİNİC tarafından bestelenen “Harput Senfonisi” müziği yurt içinde bir çok kez sahnede seslendirilmiştir. Bunlardan birincisi, Elazığ “Nurettin Ardıçoğlu Kültür Merkezi”nin 2013 yılı Mayıs ayında açılışında gerçekleşmiştir. Harput Senfonisine yoğun ilgi, sırası ile ikinci kez 2014 yılında Ankara’ da TRT Arı Stüdyosunda, 2015 yılında ELFED ile yapmış olduğumuz müşterek bir organizasyonla İstanbul’da Cemal Reşit Rey konser salonunda, dördüncü kez tekrar Ankara’da Çankaya Belediyesinin sponsorluğu ile MEB Şura salonunda, tekrardan yoğun istek üzerine 2019 yılında Elazığ “Nurettin Ardıçoğlu Kültür Merkezi’nde, 2020 yılında Adana Büyükşehir Konser Salonu’nda ve son olarak 2021 yılında İzmir-Ahmet Adnan Saygun Konser Salonu’nda olmak üzere 7 konser gerçekleştirilmesine yol açmıştır.

Musikimizin çok sesli senfonik müziğine uyarlanması ve bu konuda atılmış ilk adım olması nedeniyle bu çalışmanın Harput musikisi için bir dönüm noktası olduğunu düşünüyoruz.
İnanıyoruz ki, bu faaliyet Elazığ’ın tanıtımında çok önemli bir rol oynayacaktır. Amacımız bu sanat ve kültür hazinesini yurt dışına taşıyarak musikimizi dünya müzik sahnelerinde dinlenir hale getirmektir.
7-Vakfımız, Elazığ’ın yetiştirdiği önemli bir klarnet ustası olan rahmetli Mevlüt Canaydın’ın çaldığı eserleri bir CD ortamında derlemiş ve hazırlanan “Harput Peşrevi” CD’sini Elazığlılara ve sanat severlere hediye etmiştir. Sanat ve sanatçılara olan vefa borcumuzun bu tür kalıcı çalışmalarla gündeme getirilmesinin önemini belirtirken bunun ileriki dönemlere de örnek olmasını diliyoruz.
8-Atatürk’ün Elazığ’a gelişinin 77.yılı anısına 17-19 Kasım 2014 tarihinde Elazığ’da düzenlenen “Tarihten Günümüze Elazığ” kongresine katılarak bu organizasyonun gerçekleştirilmesine katkı sağladık. Bu kongrede sunulan bildiriler daha sonra iki cilt olarak yayınlandı.
9-2015 yılında vakıf merkezimizde çok yoğun bir katılım ile tıp otoriteleri Dr. Canan EFENDİGİL KARATAY ve Prof. Dr. Nuran YAZICIOĞLU ile kalp sağlığı ve beslenme üzerine, yazarımız Naşide GÖKBUDAK ile romanları konusunda söyleşiler ve kitap imza günü düzenlendi. Bu toplantılara çok sayıda Elazığlı ilgi gösterdi. 10-2014 yılında Elazığ Valiliği ve Belediye ile işbirliği oluşturularak Elazığ’da yapılan “Kalkınma Kurultayı”nın gerçekleştirilmesinde gerekli katkıyı vermeye çalıştık. Bununla ilgili olarak, Ankara’da ev sahipliğini üstlendik. Ayrıca 2017 yılında Elazığ’ın cazibe merkezi ilan edilmesi nedeniyle Milletvekillerimiz, Elazığ Valiliği, Belediye Başkanlığımız, Sanayi ve Ticaret Odası, Fırat Üniversitesi ve Kalkınma Ajansı ile birlikte organize ettiğimiz bir toplantıda yatırımcı ve iş adamlarımızı bir araya getirmeye çalıştık.

04 Haziran 2016 tarihinde önemli bir buluşmayı gerçekleştirdik. Vakfımızla “Türkiye – Çin Dostluk Vakfı” Çin Halk Cumhuriyeti Büyükelçisi ve yetkilileri ile Elazığ’lı iş adamları ve bürokratlarımızla Belediye Başkanımız ve Milletvekillerimizi bir araya getirerek, Elazığ ve Çin Halk Cumhuriyeti arasında sosyal, kültürel ve ekonomik işbirliği oluşturmak adına önemli bir faaliyet gerçekleştirdik.
12-Çankaya Belediye Başkanlığı ile yaptığımız müşterek bir çalışma sonucu Ankara -Oran semtinde açılan Çayda Çıra Parkı’na Çayda Çıra heykeli yaptırdık. Söz konusu parkın açılışı 28 Kasım 2016 tarihinde gerçekleştirildi.
13-Fırat Üniversitesi öğrencilerinden oluşan bir gruba geliştirdikleri projelerle ilgili olarak üniversite-sanayi işbirliği yaratmak adına vakfımızda 2017 yılında bir toplantı düzenledik. Bu girişimci öğrencilerle Elazığlı sanayici ve iş adamlarımızı bir araya getirmek suretiyle geliştirilen projelerin hayata geçirilmesi adına buna öncülük etmeye çalıştık.
14-10-13 Mayıs 2017 tarihlerinde Elazığ’da gerçekleştirilen “Doğumunun 100’ncü Yılında Fikret Memişoğlu” etkinliğine katılarak görüşlerimizi sunmaya çalıştık.
15- Vakfımız tarihi derinliği günümüzden 4000 yıl öncesine giden Harput’un “UNESCO Dünya Miras Listesi”ne alınması amacıyla Elazığ Belediye Başkanlığımız ile yürütmek üzere çok önemli bir projeyi gündeme getirdik. Hazırlanan müracaat dosyası Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’ne sunulmuştur. Bu faaliyet kapsamında 16.Mayıs.2017 tarihinde Paris’te UNESCO merkezinde ünlü tarihçi Prof. Dr. İlber ORTAYLI’nın da katıldığı bir konferans düzenlendi. Bu toplantıda Harput’un tarihi ve bütün yönleri en ince ayrıntısına kadar toplantıya katılan yerli ve yabancı konuklara ve basın mensuplarına anlatıldı. Bu konferansı Harput’un dünya miras listesine girmesinde bir kilometre taşı olarak değerlendiriyoruz. UNESCO’daki Harput oturumu yerel TV kanallarının yanı sıra ulusal TV kuruluşlarının Paris temsilcileri tarafından da ekranlara taşınmıştır.

Vakfımız tarafından bu konferans için hazırlatılan, Elazığ’ın tarihi ve turistik beldelerinin tanıtımını içeren görsellerin yanı sıra yöresel ürünler de, gerek Paris’te ve gerekse de Kültür ve Turizm Bakanlığımızın temsilciliğinin de katıldığı Bordeaux’taki turizm fuarında şehrimizin tanıtımında katkıda bulunmuştur. 35 yıllık bir süreçte bugüne kadar Vakfımıza hizmetleri geçen değerli üyelerimize, yönetiminde sorumluluk üstlenen kişilere ve maddi-manevi desteğini esirgemeyen tüm hemşehrilerimize şükranlarımızı sunarken hayata veda etmiş üyelerimize Allahtan rahmet diliyor, onların bize bıraktığı bu mirası en iyi şekilde büyüterek gelecek kuşaklara bırakmanın heyecanını taşıyoruz. İnanıyoruz ki, Vakfımız gerçekleştirdiği faaliyet ve gerekse yapacağı aktivitelerle Elazığ’ı ve Elazığ’ın kültür ve sanatını tanıtma adına üstlendiği bu misyonu en iyi şekilde sürdürmeye devam edecektir.